Opublikowany przez: Monika C. 2018-07-17 12:01:02
Autor zdjęcia/źródło: Kukurydza@pixabay
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem zatruć listeriozą w pięciu krajach w Europie: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) informuje, że 47 osób uległo zarażeniu tą groźną bakterią, a 9 zmarło. Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że mrożone warzywa, w tym kukurydzę, należy zawsze po rozmrożeniu gotować. Nawet jeśli dodajemy je do sałatek, koktajli, dipów czy smoothie. By uniknąć groźnych dla zdrowia zakażeń mrożoną żywność należy zawsze przygotowywać zgodnie z instrukcją podaną na etykiecie.
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego czytamy, że w związku z tym firma Greeyard w Frozen Poland w ramach działań zapobiegawczych wycofuje mrożone warzywa ze sklepów w Polsce. Są to produkty marki d'aucy:
Fit Mix marchwiowy 400g
Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g
oraz produkt marki Pinguin:
Kukurydza format opakowania 2,5 kg
Wymienione produkty mają datę trwałości od 06.2018 do 06.2020 i nie powinny być spożywane.
Listerioza – rzadka, ale niebezpieczna choroba wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes - groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Jej objawami są:
u osób starszych i z obniżoną odpornością może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy, zapalenia stawów, mięśnia sercowego i płuc.
u kobiet w ciąży, po trzech tygodnia inkubacji, pojawiają się objawy grypopodobne lub lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. W skrajnych przypadkach może dojść do utraty ciąży lub wrodzonego zakażenia listeriozą u noworodka.
U osób dorosłych, zdrowych, zazwyczaj nie obserwuje się groźnych skutków zakażenia.
Do zakażenia listeriozą najczęściej dochodzi wskutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami zakażonych zwierząt (bydła, owiec, kóz, drobiu) bądź przez spożycie skażonej żywności. Bakteria może pojawić się na nieumytych owocach i warzywach oraz w niepasteryzowanych produktach mlecznych (np. w serach pleśniowych).
Zapobieganie zarażeniu polega na:
zastosowaniu odpowiednich środków ochronnych na farmach zwierząt
przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie produkcji żywności
myciu rąk zawsze przed spożywaniem posiłków, kontakcie ze zwierzętami oraz po wyjściu z toalety.
CZYTAJ TEŻ:
<< Gdy dziecko zaatakują groźne bakterie?
<< Miód: naturalny antybiotyk
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.